TÜRKÇE - İstanbul Kürt Enstitüsü


İstanbul Kürt Enstitüsü'nün web sayfasına hoş geldiniz! Öncellikle kurumumuzu size kısaca da olsa tanıtmak isteriz.
İstanbul Kürt Enstitüsü 18 Nisan 1992 tarihinden bu yana Kürt dili, edebiyatı ve tarihi üzerine çalışmalar yapan bir kurumdur. İstanbul Kürt Enstitüsü Türkiye'deki yasal engellerden dolayı dernek statüsünde örgütlenmiş olsa da, Kürdoloji alanında çalışmalar yapan akademik bir kurumdur.


İstanbul Kürt Enstitüsü Türkiye'deki Kürtlerin içinde bulunduğu ağır inkar ve asimilasyon koşullarına rağmen, Kürt dilinin ve kültürünün korunup geliştirilmesi için önemli çalışmalar yapmaktadır.

Enstitümüz Kürt toplumumun temel ihtiyacı olan Kürtçe-Türkçe, Türkçe- Kürtçe iki büyük sözlük, bir orta boy sözlük, bir gramer kitabı, dil öğretim seti, Kürt Edebiyat Tarihi başta olmak üzere Kürt dili, edebiyatı ve tarihi ile ilgili 50'yi aşkın eser yayınlamıştır. Buna ek olarak, Enstitü bünyesinde, Kürt dili, edebiyat ve tarihi ile ilgili akademik makalelerden oluşan ve üç ayda yayınlanan "Zend" adlı  kitap dizisi çıkmaktadır.

Bunlara ek olarak Enstitümüz kurulduğu günden buna onlarca konferans, sempozyum, seminer, panel gibi etkinlikler düzenlemiş, düzenlenen bu tür etkinliklere Enstitü yönetici ve üyeleri katılım göstermiştir. Ayrıca Enstitümüz'de düzenlenen dil atölyeleri çerçevesinde yıllık olarak yüzlerce kişiye Kürt dili öğretilmektedir.

Kürt dili, edebiyatı ve tarihi alanında çalışma yapmak isteyen herkes Enstitünün çalışmalarına katılabilir. Akademik makalerini Zend Kitap Dizisi için gönderebilir. Ayrıca Kürt dilini öğrenmek isteyen herkes Enstitümüzün düzenlediği dil atöylelerine katılabilir.
Saygılarımızla


İstanbul Kürt Enstitüsü
Yönetim Kurulu

Comments