Zana Farqînî - ‘Anadilde eğitim parayla öğrenilmez’

Kürtçeyle ilgilenen kuruluşlar, Erdoğan’ın dün açıkladığı pakette yer alan ve anadilde eğitimin sadece özel okullarda verilmesinin önünü açan maddeye tepki gösterdi. KURDÎ-DER Genel Sekreteri İbrahim Halil Taş “Kürtçe İngilizce gibi değil ki parayla öğrenilsin” diye konuşurken, İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Zana Farqînî ise düzenlemenin Kürtçeyi kamusal alanın dışına ittiğini söyledi.
AKP hükümetinin günler öncesinden propagandasını yaptığı ve dün Türk başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Demokratikleşme paketinin” yankıları sürüyor. Pakette yer alan ve tartışmalara neden olan maddelerden biri anadilde eğitimin sadece özel okullarda açılmasıydı. Zira Erdoğan, yapacakları yasal değişikliklerle, özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açacaklarını bildirmişti.

Merkezi Amed’de olan ve 26 şubesiyle Kuzey Kürdistan ile Türkiye’de Kürtçe ile ilgilenen kuruluşların başında gelen KURDÎ-DER ve İstanbul Kürt Enstitüsü Kürtçe ana dilde eğitim hakkının özel okullarla sınırlandırılmasına tepki gösterdi. ANF’ye konuşan KURDÎ-Der Genel Sekreteri İbrahim Halil Taş, paketin beklentilerinin çok altında olduğuna dikkat çekerek “Yeni yasayla Kürtler, kendi anadillerini İngilizce veya yabancı bir dil öğrenir gibi öğrenecekler” dedi.
AKP hükümetinin benzer bir taktiği 4+4+4 eğitim sisteminde getirilen seçmeli ders uygulamasıyla yaptığına belirten Taş “Kürtçe seçmeli dersin yanına Kuran dersi ve Arapçayı öğrenme seçeneğini de getirdiler. Veliler çoğu zaman Kuran dersi ile Kürtçe arasında tercih yapmak zorunda kaldı. Şimdi de parası olan Kürtçe ana dilde eğitim alabilecek, anadilde eğitim bir haktır ekonomik şartlara göre sınırlandırılmaz” diye konuştu.
‘BİR HALKIN DİLİ ÖZEL OKULLARLA SINIRLANDIRILAMAZ’
Pakette yer alan düzenlemeyle Kürtçe’nin kamusal alanın dışına itildiğini söyleyen İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Zana Farqînî ise “Eğer anadilde eğitim ile ilgili bir düzenleme yapılacaksa, Kürt halkının kimliği teslim edilmeli. Kürtçe anadilde eğitim konusunda yapılan tüm tartışmalarda çözüm noktasında sorun her zaman hükümet çevrelerince özel kurumlara havale ediliyor. Bu anlayış bu pakette de sürdü” dedi.
Adımların çözüm süreci noktasında atıldığının herkesçe bilindiğine dikkat çeken Farqînî devamla şu eleştirilerde bulundu: "Bir halkın dili özel okullarla sınırlandırılamaz. 'Asimilasyon bitti' deniliyorsa halkın tüm hakları olduğu gibi iade edilmelidir. Çağın gerekleri de bunu gerektirir. Anadil düzenlemesi beklentilerden oldukça uzak. Kürtçeyi kamusal alanın dışına iten bir zihniyetin ürünü. Bu zihniyet de tekçi zihniyetin yansımasıdır."