Dil Atölyelerimiz


İSTANBUL/DİHA-KÜRTÇE öğrenmek isteyenlere ya da Kürtçesini geliştirmek isteyen herkese tüm olanaklarını seferber eden İstanbul Kürt Enstitüsü, çalışmalarına devam ediyor. Bu dönem komisyonlar halinde çalışmalarını daha sistematik yürütecek olan Kürt Enstitüsü, birçok yerde Kürtçe Dil Atölyeleri ile bayramdan sonra derslere başlayacak.
Kürtçe öğrenmek isteyenlere ya da Kürtçesini geliştirmek isteyen herkese tüm olanaklarını seferber eden İstanbul Kürt Enstitüsü, çalışmalarına devam ediyor. Açtığı yeni dönem Kürtçe Dil Atölyelerinden sonra birçok projeyi daha hayata geçirecek. Şu ana kadar 400 kişinin kayıtlı olduğu Enstitüye, başvurular devam ediyor. Başvurularda üniversite öğrencilerinin yoğun talebi dikkat çekerken, en kalabalık grup ise 2. grup olan “Asta Duyemîn” oldu.
KÜLTÜRÜ DOĞRU ÖĞRETMEK
Kürt Enstitüsü, bu yıl komisyonlar halinde çalışmalarını daha sistematik yürütecek. Enstitünün çalışmaları, Kirmanckî-Dimilkî, Çeviri, Araştırma, Hişmendî gibi birçok alanı kapsıyor. 20 kişiden oluşan Çeviri Komisyonu, yazılı çevirinin yanı sıra simültane çeviri de yapacak. Araştırma Komisyonu; dil, tarih ve edebiyat üzerine çalışmalar yapacak ve yapılan çalışmaları da yazılı hale getirecek. Kirmanckî-Dimilkî lehçesinde verecekleri dersler için Enstitüde ayrı bir öğretmen komisyonu oluşturulurken, bu komisyon lehçe üzerine var olan materyalleri inceleyip, yeni materyaller ve ders dokümanları hazırlayacak. Bir diğer komisyon olan Hişmendî (Bilinçlendirme) Komisyonu ise, her çevrede, kurumda ya da dışarıda her ay bir panel düzenleyerek, Kürt dilini, edebiyatını, tarihini anlatarak Kürt kültürünün doğru tanınıp yayılmasını sağlayacak. Komisyonun ağırlıklı olarak Kütçe vereceği panellerde, Çeviri Komisyonu tarafından da bilmeyenler için simültane çeviri yapılacak.
ENSTİTÜ SİZE GELİYOR
Kürt Enstitüsü, kurum dışında üniversite, kültür merkezi, dernek vb. birçok yerde de açtığı Kürtçe Dil Atölyeleri ile de bayramdan sonra derslere başlıyor. Özgür Üniversite, Arzela, Esenyurt Gençlik Kültür Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi, ŞAH-DER, KAY-DER, MED-DER, KÜL-DER, Kartal Eğitim Sen de verilecek derslerin yanı sıra Özgür Demokratik Alevi Derneği’nde de (ÖDAH) Kirmanckî-Dimilkî lehçesinde dersler verilecek.
Kürt Enstitüsü bu dönem kendi bültenini çıkarmaya başlayacak. Bülten Enstitü çalışanları ve öğrencileriyle birlikte kolektif bir çalışma ile oluşacak. Bülten, Enstitü çalışmaları ve öğrencilerin yazdıkları şiir ve hikayeleri içerecek. Bültenin yanı sıra Kürt aydınlarını, yazarlarını, dil atölyelerini tanıtan afişler, ayraçlar ve dosya gibi dokümanlar basılacak.
Kaynak: Evrensel Gazetesi